فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • هادی تیپ*، مهرزاد حمیدی، مجید جلالی فراهانی، نصرالله سجادی صفحات 7-15

    هدف از این تحقیق، بررسی نقش میانجی گری فرهنگ شهروندی در رابطه بین سرمایه اجتماعی و تمایل به داوطلبی در المپیاد ورزشی درون مدرسه ای بود. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق را دانش آموزان داوطب شرکت کننده در المپیاد ورزشی درون مدرسه ای کشور تشکیل دادند. نمونه آماری تحقیق 385 نفر بودند که در المپیاد درون مدرسه ای سالتحصیلی 96-1395 شرکت کرده بودند که بصورت تصادفی و خوشه ای در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه اطلاعات فردی، فرهنگ شهروندی(محقق ساخته)، سرمایه اجتماعی(ناهاپیت و گوشال،1998) و تمایل به داوطلبی(می کیم، 2006) انجام شد. نتایج نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین سرمایه اجتماعی و فرهنگ شهروندی با تمایل به داوطلبی وجود داشت (r =0/403 ، r =0/434 ، 01/0 (p ≤. میزان تاثیر سرمایه اجتماعی بر تمایل به داوطلبی برابر با 94/0، میزان تاثیر فرهنگ شهروندی بر تمایل به داوطلبی 09/0 و میزان تاثیر سرمایه اجتماعی بر فرهنگ شهروندی 68/0 به دست آمد. الگوی پژوهش از برازش لازم برخوردار بود و فرهنگ شهروندی نقش میانجی گری در رابطه بین سرمایه اجتماعی و تمایل به داوطلبی ورزشی ایفا کرد. توصیه می شود که مدیران و مسیولان آموزش و پرورش تدابیر و اقدامات لازم به منظور گسترش و افزایش سرمایه اجتماعی ، فرهنگ شهروندی به عمل آورند تا تمایل به داوطلبی ورزشی را در برگزاری المپیاد درون مدرسه ای بهبود و ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ شهروندی، تمایل به داوطلبی، المپیاد درون مدرسه ای
  • تحلیل علاقه اجتماعی به ورزش های گروهی و انفرادی: مطالعه موردی دانش آموزان استان مازندران
    فرناز فخری، علی وفایی مقدم*، محسن هادی طحان، محمد زلیکانی صفحه 12

    دولت های مختلف سعی در افزایش مشارکت افراد در فعالیت های ورزشی دارند که یکی از راهکارهای اصلی آن ها علاقه مند کردن دانش آموزان مدارس به ورزش می باشد. تحلیل میزان علاقه به ورزش در دانش آموزان بر اساس بعد اجتماعی آن هدف این مقاله می باشد که بر اساس دو دسته بندی انفرادی و گروهی مورد بحث قرار گرفته است. روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع مقایسه ای می باشد که جامعه آماری تحقیق را دانش آموزان پسر و دختر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه ی دوم آموزش و پرورش ناحیه 2 ساری تشکیل داده اند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه محقق ساخته بوده است. برای تحلیل داده-ها از آزمون آنوا استفاده گردید که یافته های تحقیق نشان داده است تفاوتی بین علاقه ی اجتماعی و ورزش انفرادی و گروهی را نشان نداده است. همچنین بین دو جنس زن و مرد تفاوتی مشاهده نگردید ولی دختران بیشتر از پسران علاقه ی اجتماعی به ورزش داشته اند. بر اساس یافته های تحقیق با ایجاد فضای ورزشی همگانی و کمتر رقابتی می توان بین علاقه ی اجتماعی و ورزش ارتباط برقرار کرد.

    کلیدواژگان: علاقه ی اجتماعی، ورزش گروهی و انفرادی، دانش آموزان
  • فرشاد جعفروندنو، مهرداد نوابخش*، اکبر آفرینش خاکی صفحات 17-36

    این پدیده اجتماعی امروزه به بخش مهمی از فعالیت اجتماعات زنده تبدیل شده است اما آنچه که در این مقال نکته قابل تامل تنش هایی است که قبل، حین و پس از مسابقات مهیج ورزشی، میان هواداران تیم های مختلف با یکدیگر و یا حتی در میان زمین توسط بازیکنان رخ می دهد و بعضا حوادث تلخی را رقم می زند. هدف این تحقیق علل خشونت و انحرافات ورزشی ایران با رویکرد آینده پژوهی (مورد مطالعه رشته فوتبال) بوده است. در این تحقیق با استفاده از رویکرد آمیخته به شناسایی عوامل پرداخته شده است. بر اساس مصاحبه های انجام شده عوامل موثر شناسایی شده اند که این عامل‎ها عبارتند از : عوامل موثر سازمانی، عوامل موثر نهادی، عوامل موثر محیط و عوامل موثر فردی. با توجه به نتایج بدست آمده می توان بیان کردکه کلیه سوالات مربوط به متغیرها دارای ضرایب همبستگی معنی‎داری با متغیرهای مکنون هستند .مدل پژوهش از نظر شاخص های معنی داری و برازش مورد تایید است. به این ترتیب و با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که عوامل موثر سازمانی، عوامل موثر نهادی، عوامل موثر محیطی و عوامل موثر فردی عوامل موثر بر علل خشونت و انحرافات ورزشی ایران در دانشکده ادبیات، علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران است.

    کلیدواژگان: ورزش، خشونت، انحرافات ورزشی، عوامل محیطی خشونت، عوامل فردی خشونت
  • علی اکبر صفری، علی رحمانی فیروزجاه*، ماجده قلی پور صفحات 37-50
    هدف

    این مقاله بررسی جامعه شناختی رابطه بین انواع سرمایه و الگوی مصرف انرژی برق با تاکید بر توسعه اجتماعی می باشد.

    روش

    روش تحقیق پیمایشی می باشد. نمونه آماری شامل 450 نفر از مشترکان شهری و خانگی استان مازندران می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ای سیستماتیک انتخاب گردیدند .

    یافته ها

    بین سرمایه فرهنگی افراد و الگوی مصرف رابطه معناداری وجود دارد، بین دو شاخص سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی و تعامل اجتماعی) و الگوی مصرف رابطه معناداری وجود دارد. مشارکت اجتماعی و الگوی مصرف رابطه معناداری نسبت به هم نداشته اند اما بین سرمایه اقتصادی و الگوی مصرف رابطه معناداری وجود داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    میزان آگاهی نسبت به مصرف انرژی در خانوارهای شهری استان مازندران افزایش یافته است اما متاسفانه این آگاهی در الگوی مصرف برق تاثیر چندانی نداشته است. در چند سال اخیر با توجه به تغییر سبک زندگی شکل مصرف انرژی در خانواده ها تغییر کرده است. میزان و سطح مصرف انرژی با توجه به قبض پرداختی نشان مصرف بالای انرژی بوده است.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف انرژی برق، اعتماد اجتماعی و تعامل اجتماعی، مشارکت اجتماعی، درآمد، توسعه اجتماعی
  • منا قاسمی شال، مجید رادفر*، رضاعلی محسنی صفحات 51-68

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل وتبیین جامعه شناختی تاثیر استفاده ازفضای مجازی(تلگرام واینستاگرام)بر گرایش به سبک زندگی مدرن انجام شده است. چهارچوب نظری این پژوهش با توجه به نظریات گیدنز،کاستلز،چنی،بوردیو،مک کامبزوشاو،عاملی وزیمل مورد بررسی قرار گرفت،در این تحقیق سعی شده است تاثیر فضای مجازی بر شکل گیری سبک زندگی مدرن مورد بررسی قرار گیرد. برای سنجش اعتبار سوالات پرسشنامه از اعتبار صوری(توافق متخصصان) و برای سنجش پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است که پایایی آن نیز با 80/0 مورد تایید قرار گرفت. پس از بررسی و مطالعه مباحث و دیدگاه های گوناگون انجام شده درباره تاثیر استفاده ازفضای مجازی بر گرایش به سبک زندگی مدرن در خصوص روابط میان متغیرها، 6 فرضیه مختلف مطرح شد و مورد آزمون قرار گرفت. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه ای که توسط خود محقق طراحی شده بود، صورت گرفت واطلاعات لازم از طریق مصاحبه با جامعه آماری مورد تحقیق بدست آمد. نمونه آماری ما در این تحقیق شامل 360 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی بودند که در شهرشهریار مشغول تحصیل بودند. برای انتخاب نمونه ها نیز در این تحقیق از روش نمونه گیری خوشه ایی دومرحله ایی وتصادفی ساده استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی وگرایش به سبک زندگی مدرن دربعد رفتارهای اجتماعی،آداب ورسوم،مدیریت بدن،الگوی مصرف رابطه معناداری وجود دارد.در مقابل در این پژوهش مشخص شد بین شبکه های اجتماعی و اوقات فراغت نوجوانان ارتباط معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی مدرن، مدیریت بدن، الگوی مصرف
  • معصومه عبدالوهابی، علی روشنایی*، امید علی احمدی، حسین جمالی آشتیانی صفحات 69-82

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر ارتقای نقش سازمانی زنان شاغل می باشد. چهارچوب نظری پژوهش، با تلفیقی از نظریه‏های‏ ساختاربندی گیدنز، مبادله اجتماعی، نظریه‏های ‏فمینسیتی و تعارض نقش، مدلی برای تبیین دگرگونی در سازمان، انگیزه‏های ارتقای نقش، و جایگاه زنان در هرم نقش سازمانی ارایه نموده است. روش پژوهش تبیینی و جامعه آماری دربرگیرنده زنان شاغل دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران است. حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی براساس فرمول کوکران 150 محاسبه شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و به کمک نرم افزار پردازش گردید. یافته ها نشان داد زنان در سطوح بالای سازمان حضور ندارند و به رغم فراهم شدن فرصت حضور آنها در سطوح میانی در طول خدمت این رشد کمتر از 5 درصد است. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد از میان متغیرهای مختلف، تعداد الگوهای زنان موفق، حمایت سازمان، سرایت نقش به ترتیب دارای قوی ترین همبستگی با متغیر تابع هستند. در تحلیل رگرسیون چندمتغیره، متغیرهای رضایت شغلی، حمایت سازمان، تعداد الگوهای زنان موفق، سرایت نقش و شرایط استخدامی معنادار هستند و اثر خالص متغیر رضایت شغلی بر ارتقای رتبه زنان شاغل بیش از دیگر متغیرهای مستقل می باشد. رگرسیون چند متغیره توانست در مجموع 41 درصد از واریانس ارتقای شغلی زنان را تبیین نماید. بنابراین، یافته ها چارچوب نظری را تایید نموده و با آن متناسب می باشند.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، نقش سازمانی، زنان شاغل، ارتقای شغلی، تعارض نقش
  • الهام اعتمادی نسب، افسانه مظفری*، علی اکبر فرهنگی صفحات 83-98

    اهمیت نقش کارآفرینی و توسعه ملی در اقتصادکشور حایز اهمیت است و همچنین از سویی تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی پیامدها و اثرات مهمی در جامعه امروزی، اقتصاد کشورها و بحث کارآفرینی و همچنین توسعه ملی آنها دارند. چرا که این رسانه های نوین به ویژه رسانه های مبتنی بر وب 2 تحت عنوان شبکه ها اجتماعی، به خلاقیت، برقراری ارتباط آزاد و به اشتراک گذاری دانش در بین کاربران کمک می کنند. لذا هدف از انجام این تحقیق مطالعه تاثیر رسانه های نوین ارتباطی در مهارت های کارآفرینی و توسعه ملی با تاکید بر نقش استارت آپ ها است. این پژوهش یک پژوهش کیفی است که از طریق مصاحبه و مفهوم سازی صورت گرفت. جامعه مورد مطالعه پژوهش متخصصان علوم ارتباطات و توسعه و فعالان در عرصه استارت آپ ها و کسب و کارهاست که به روش نمونه گیری گلوله برفی و تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های کیفی نشان داد که چهار ویژگی شبکه ها اجتماعی شامل انعطاف پذیری، ضریب نفوذ، تعاملی بودن و ویژگی حوزه عمومی در این شبکه ها وجود دارد. همچنین اهم مهارت های کارآفرینانه مدیران استارت آپ ها شامل ویژگی های شخصیتی، ویژگی های شغلی و ویژگی های اجتماعی است. همچنین ابعاد توسعه ملی در این پژوهش که استارت آپ ها در شکل گیری آن اهمیت دارند شامل اشتغال زایی، تسهیل فعالیت های توسعه ای، توسعه متوازن، رقابت پذیری، موانع زدایی، امید بخشی و کاهش ناهنجاری های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: توسعه ملی، کارآفرینی، استارت آپ، شبکه های اجتماعی
  • محمد گل چینی، علیرضا منظری توکل*، سنجر سلاجقه، زهرا شکوه صفحات 99-123

    توسعه اجتماعی در هر جامعه ای بستگی به عواملی متعدد دارد، به طوری که نمی توان نسخه ای واحد برای همه جامعه ها پیچید. از جمله عوامل بسیار مهم در توسعه اجتماعی سبک های رهبری در عرصه های مختلف اجتماعی است. اما، در باره این که کدام یک از سبک های رهبری در سازمان ها و عرصه های مختلف اجتماعی مناسب تر است، اختلاف نظر بسیار است. در پژوهش حاضر، ما به مقایسه دو سبک رهبری اخلاق گرا و کاریزماتیک در میان کارکنان سازمان های دولتی و خصوصی تهران پرداخته و نشان داده ایم که اگرچه، در نظریه ممکن است سبک رهبری کاریزماتیک برای سازمان های ایران مناسب تر یا جذاب تر جلوه کند، سبک رهبری اخلاق گرا از نظر کارکنان این سازمان ها مناسب تر است و راهی برای توسعه اجتماعی راهگشاه تر قلمداد می شود. نتایج حاکی از آن است که نه تنها ارزیابی کارکنان از عملکرد خود در هر دو بخش دولتی و خصوصی مثبت است، بلکه سبک مدیریتی اخلاق گرا را در افزایش و بهبود عملکرد خود موثرتر از سبک رهبری کاریزماتیک می دانند. ارزیابی کارکنان دولتی در مجموع نسبت به کارکنان بخش خصوصی از این سبک رهبری مثبت تر است.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، سبک های رهبری، سبک رهبری اخلاق گرا، سبک رهبری کاریزماتیک، عملکرد کارکنان
  • اسماعیل دلفراز، عباسعلی قیومی*، سید رضا صالحی صفحات 135-150

    هدف اصلی این تحقیق،ارایه الگوی توسعه فرهنگ بیمه های زندگی در ایران با رویکرد گرندد تیوری می باشد.روش تحقیق از نوع کیفی می باشد. جامعه مورد پژوهش شامل کلیه خبرگان و اساتید دانشگاهی و مدیران شرکت های بیمه می باشند.از آنجاییکه گرندد تیوری به دنبال نظریه جهانی یا کلی نیست و ادعای تعمیم نظریه را ندارد از این رو از نمونه گیری به شیوه کمی استفاده نشده است. بلکه نمونه گیری قضاوتی (نظری) برگزیده شده است. البته در گام نخست تعداد 25 نفر مشخص شده اند. لیکن در طول اجرای مصاحبه ها در تعداد 17 نفر به اشباع نظری رسید که از ادامه انجام مصاحبه خودداری و جمعبندی نهایی صورت پذیرفت.همچنین با توجه به رویکرد انتخاب شده با تاکید بر شیوه گلیزرو با توجه به عمیق بودن مصاحبه تنها به ذکر سوال اصلی مرتبط با عنوان رساله اکتفا شده است.نتایج حاصل از ارایه مدل کیفی نهایی نشان می دهد شرایط علی موثر بر مدل شامل: اعتماد / شیوه مدیریت /رهبری/ سیاستگذاری/ شبکه خبرگان می باشند.و مهمترین راهبردهای بهبود فرهنگ بیمه شامل: بازاریابی/ ارتباط نظامند با ذینفعان / تبلیغات / آگاهی بخشی.در نهایت پیامدها حاصل بکارگیری الگوی احصاء شده عبارتند از: طراحی و ارایه الگوی توسعه فرهنگ بیمه زندگی در ایران که منحر به (تقویت سهم بیمه زندگی در سبد بیمه ها در کشور/ تسهیم دانش بین افراد جامعه بیمه ای کشور / افزایش سرعت تصمیم گیری/ خدمات مطلوب تر به بیمه شوندگان بیمه زندگی/ بهبود عملکرد شرکتهای بیمه ای) می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ بیمه، بیمه زندگی، الگو
  • حمیدرضا وطن خواه* صفحات 151-166

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر راهبردهای مقابله ای زوجین و انطباق پذیری خانوادگی در زنان دارای تعارضات زناشویی ناشی از بحران شیوع ویروس کرونا انجام شد.روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود ، جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زنانی که به دلیل تعارضات زناشویی ناشی از بحران شیوع ویروس کرونا به مرکز مشاوره طلیعه سلامت تهران در فروردین سال 1400 مراجعه کرده بودند را تشکیل دادند.در این پژوهش با توجه به معیارهای ورود به روش در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند.ابزار گرد آوری شامل برنامه درمان آموزش تحلیل رفتار متقابل بر اساس پروتکل ساخت یافته ، ، پرسشنامه انطباق و انسجام خانوادگی السون و همکاران FACES-III دیوید اچ. السون، جویس پورتنر و یوآو لاوی (1985) ، داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیره مورد تحلیل قرار گرفت . یافته ها نشان داد اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل (TA) بر افزایش انطباق پذیری خانوادگی در سطح موثر بود. در دو بازه زمانی پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی داری بین دو گروه کنترل و آزمایش نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش تحلیل رفتار متقابل، راهبردهای مقابله ای زوجین، انطباق پذیری خانوادگی، تعارضات زناشویی، ویروس کرونا
  • عاطفه شکیبا راد، هائیده صابری*، مهر داد ثابت صفحات 167-187

    برساخت اجتماعی مهاجرت بین المللی نخبگان و پیامدهای توسعه ای آن به شیوه پژوهش زمینه ایچکیدهبازسازی معنایی مهاجرت بین المللی نخبه ها و پیامدهای آن به ویژه در بعد توسعه به شیوه پژوهش زمینه ای هدف اصلی این پژوهش است. میدان پژوهش دربرگیرنده نخبگان مهاجر است که در زمان انجام این پژوهش در سالهای 1400 در حال مهاجرت بودند. پس از انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با 35 نفر از آنها، داده ها به شیوه نظام مند استراوس و کوربین تجزیه و تحلیل شدند. از کدگذاری داده ها 97 کد اولیه، 24 مقوله فرعی، 11 مقوله اصلی استخراج شد. در مدل پارادایمی طراحی شده، شرایط علی شامل کیفیت زندگی و عدم شایسته سالاری؛ شرایط زمینه ای شامل ارزشها، ذایقه و سبک زندگی، ضعف ساختار مدیریتی و شغلی و ضعف شاخص های آزادی و شرایط مداخله گر شامل شبکه حمایت، فشار هنجاری و محدودیت اجتماعی هستند. این پژوهش نشان می دهد نخبه ها با راهبردهای سازگاری فردی و خنثی سازی ذهنی ، خود را با شرایط و بحران اخلاقی ناشی از رابطه تکلیفی خود با وطن سازگار می کنند. از دیدگاه مصاحبه شوندگان، مهاجرت نخبه ها، پیامدها و نتایجی برای توسعه کشور شامل کاهش کیفیت کار و باز ماندن از توسعه به همراه دارد. از دیدگاه نخبگان، برای اصلاح و بهبود این وضعیت، تدابیری بر پایه راهبردهای حمایت از نخبه ها شامل تشویق مقابله ای، رفع موانع و ایجاد بسترهای مشارکت نخبگان، و استراتژی بازیافت می توان به کار گرفت.

    کلیدواژگان: مهاجرت، نخبه ها، توسعه، نظریه زمینه ای
  • سعید حیدری، محمد حکاک*، رضا سپهوند، امیرهوشنگ نظرپوری صفحات 189-204

    آنچه یک شهر را به سمت ساختار صحیح مدیریت هوشمند شهری پیش می برد، نحوه برنامه ریزی و شناسایی ذینفعان اصلی شهر هوشمند، در راستای خدمت رسانی و مدیریت شهری است، که مهم ترین آن ارتقای سطح کیفی زندگی شهروندان که به عنوان اصلی ترین ذینفعان هر جامعه شهری می باشند، است. هدف و نوآوری این تحقیق، طرح تیوریک معماری سازمانی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات با تکیه بر منطق شهروندی و مطالعه تطبیقی در راستای شناسایی و بررسی عملکرد دیگر شهرهای هوشمند است. این پژوهش با رویکرد کار بنیادی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، به شناسایی و بررسی معماری سازمانی این حوزه در مدیریت شهری شهرداری شیراز بر اساس مطالعات تطبیقی شهر هوشمند آمستردام پرداخته است. سوال اصلی که در این پژوهش مورد بررسی است این است که شهر هوشمند آمستردام با چه سیر تکاملی به معماری سازمانی مناسب شهر هوشمند نزدیک شده است؟ با پاسخ دهی به این سوال معماری سازمانی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات شهر شیراز با رویکرد شهر هوشمند و با توجه به نتایج به دست آمده تعریف شده است.

    کلیدواژگان: معماری ساختار سازمانی، شهر هوشمند، منطق شهروندی، رویکرد تطبیقی، مدیریت شهری
  • ساناز گلیجانی مقدم، سید رضا صالحی امیری*، کامران محمدخانی، عباسعلی قیومی صفحات 205-223

    هدف این پژوهش، تدوین و ارزیابی آسیب شناس عوامل فرهنگی زمینه ساز گسترش طلاق از دیدگاه صاحبنظران در کشورهای رو به توسعه (نمونه موردی- زنان منطقه یک تهران) می باشد. پژوهش از نظر داده و اطلاعات از نوع کیفی و از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی اکتشافی با تکنیک دلفی می باشد. حجم جامعه آماری و نمونه آماری، شامل 30 نفر صاحبنظران و خبرگان دانشگاهی حوزه فرهنگی بصورت هدفمند انجام پذیرفت. در این پژوهش از تکنیک دلفی(اخذ نظر کارشناسی)، با ابزار پرسشنامه و مصاحبه از صاحبنظران و خبرگان، جهت اخذ و تدوین اعتبار و روایی محتوایی عوامل و مولفه های فرهنگی زمینه ساز گسترش طلاق زنان در منطقه یک تهران صورت گرفت. یافته های کیفی پژوهش با عنایت به اجماع نظر صاحبنظران در زیر مجموعه های هر یک از11 عوامل و مولفه های(فناوری اطلاعات و ارتباطات، رسانه، آموزش و تحصیلات، تهاجم فرهنگی، تضاد فرهنگی، سبک زندگی، تجملات زندگی شهری، مهاجرت، گردشگری، اعتقادات مذهبی، نابرابری)،بصورت تدوین آسیب شناسی تمامی عوامل فرهنگی زمینه ساز گسترش طلاق زنان در قالب رویکرد آسیب شناسی(رفتاری، ساختاری، زمینه ای)، و ابعاد مولفه های منظومه ای(فرد، خانواده، دولت، جامعه)، تدوین و نهایی گردید و زمینه تدوین پرشسنامه محقق ساخته برای پژوهش های کمی و کیفی(آمیخته) آتی پژوهشگران این حوزه را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، آسیب شناسی عوامل فرهنگی، طلاق زنان، کشورهای رو به توسعه
  • منصور حقیقتیان، زینب متقی *، رضا اسماعیلی صفحات 225-237

    توسعه اجتماعی مستلزم وجود مهارت های اجتماعی گوناگون در بین افراد جامعه می باشد واین مهارت ها می تواند در افزایش بهره وری کار و مقابله افراد با آسیبهای اجتماعی و پیشگیری آنها نقش بسزایی داشته باشند. با توجه به پیچیدگی های روزافزون دنیای معاصر، کسب مهارت اجتماعی نقش بسیار مهمی در زندگی نوجوانان بازی می کند. از طرف دیگر، نقش والدین در تربیت و جامعه پذیری فرزندان و آموزش مهارت ها به آنها، هنوز قابل توجه است. . از دیدگاه جیمز کلمن در باره سرمایه اجتماعی و نظرات پییر بوردیو در باره سرمایه فرهنگی به عنوان مبانی نظری استفاده شد. این تحقیق با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمام دانش اموزان شهر شهرضا در مقطع ابتدایی و متوسطه اول می شد که از آنها با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 383 دانش آموز ابتدایی در بازه سنی (14-11) به روش نمونه‌گیری خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه از اعتبار صوری برخودار بود و آلفای پایایی برای سرمایه اجتماعی والدین برابر 78/0 و برای مهارت های اجتماعی دانش اموزان برابر 89/0بود. نتایج تحقیق نشان داد که رابطه بین ساختار خانواده (r=0.31 (، رابطه والدین با فرزندان (r=0.38 (، نظارت والدین بر رفتار فرزندان (r=0.30 (، و مشارکت والدین در امور فرزندان (r=0.52) با مهارت های اجتماعی رابطه ای معنادار بود. تحلیل رگرسیون نشان داد مولفه های سرمایه اجتماعی و فرهنگی والدین توانست 31 درصد تغیرات مهارت اجتماعی دانش آموزان را تبیین کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ساختار خانواده، رابطه والدین با فرزندان، نظارت بر امور فرزندان، مهارت های اجتماعی
  • عیسی خواجوند احمدی* صفحات 226-247

    تحقیق حاضر از نوع کیفی-توسعه ای بوده و در این راستا به بررسی درون متنی کتب و روش تحلیل محتوای متنی(فراترکیب) پرداخته و پس از طبقه بندی محتوای دروس و مقاطع مختلف به سنجش میزان آگاهی بخشی در حوزه های مختلف گردشگری پرداخته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد بیشترین میزان آموزش و آگاهی بخشی در حوزه گردشگری در دوره ابتدایی و کمترین میزان نیز مربوط به دوره متوسطه اول می باشد. ضمن اینکه به لحاظ محتوایی نیز از مجموع 41 سرفصل مطروحه در منابع درسی،بیش از 40 درصد (معادل 17 عنوان) مربوط به این مسئله بوده و پس از آن توجه به طبیعت و طبیعت گردی با 24 درصد(10 عنوان) در رتبه دوم قرار دارد. پس از این دو مفهوم، مباحث مربوط به معرفی اهمیت سفر و جاذبه های مربوطه به گردشگری مذهبی و زیارتی با 8 عنوان(حدود 20 درصد)، گردشگری تاریخی - فرهنگی حدود 10 درصد(4 عنوان) و سفر های بین المللی و جهانگردی با حدود 5 درصد(2 عنوان) در رتبه های بعدی قرار دارند. ضمن اینکه بر اساس یافته های حاصل از روش تحلیل تاپسیس(TOPSIS)، دوره متوسطه اول CL برابر 0.793 به عنوان اولویت برتر در ارتقای سواد گردشگری انتخاب شده است. همچنین پس از آن دوره متوسطه دوم (با CL برابر 0.492) به عنوان اولویت دوم و پس آن دوره ابتدایی دوم(با CL برابر 0.206) به عنوان اولویت سوم و در نهایت دوره ابتدایی اول به عنوان اولویت آخر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آگاهی بخشی، آموزش و پرورش، سواد گردشگری، توسعه گردشگری
  • غلامرضا تاج بخش *، حجیه زمانیان صفحات 239-251

    سرمایه اجتماعی و رضایت زناشویی دارای پیوندهای دیالکتیکی و هم افزا با یکدیگر هستند. بر این مبنا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با رضایت از زندگی زناشویی می باشد. این پژوهش از نظر معیار زمان، مقطعی، به لحاظ ماهیت، کاربردی و از منظروسعت، پهنانگر است. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. جامعهآماری پژوهش، کلیه ی افراد متاهل شهرستان نهاوند می باشند که با توجه به حجم جامعه آماری، حجم نمونه 386 نفر برآورد گردید. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. تجزیه و تحلیل حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد.
    نتایج به دست آمده نشان داد که سرمایه اجتماعی با رضایت زناشویی زوجین شهر نهاوند رابطه دارد و هر چقدر که سرمایه اجتماعی تقویت گردد، رضایت زناشویی زوجین افزایش خواهد یافت؛ همچنین در بررسی مولفه های سرمایه اجتماعی نتایج نشان داد که تمامی ابعاد سرمایه اجتماعی (شناختی، ساختاری و ارتباطی) با رضایت زناشویی زوجین رابطه مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رضایت زناشویی، زوجین، نهاوند
  • کمال جوانمرد* صفحات 253-270

    این پژوهش به بررسی علل موثر بر "محرومیت اجتماعی" در بین جوانان شهر کهنوج می پردازد . چارچوب پژوهش از رویکرد"عاملیت" ،"ساختاری"و"ترکیبی" تدوین شده و از نظریات "لرنر" ،" شلر"، "گیدنز " بهره گرفته شد. این تحقیق کاربردی و از نوع پیمایش است. جامعه آماری 8527 نفراز پسران 19 تا 30 ساله شهر کهنوج و حجم نمونه 384نفر برآورد شد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ایی است .جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. پایایی پرسشنامه آلفای کرونباخ با ضریب87/0 است. داده ها با استفاده از بسته نرم افزار (21spss) و "18 AMOS " مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که از بین عوامل ساختاری ، عوامل اجتماعی موثر بر "محرومیت اجتماعی" با ضریب 62/0- بیشترین تاثیر و از میان عوامل تاثیر گذار بر عامل ساختاری به ترتیب عوامل اقتصادی با ضریب 54/0، عوامل فرهنگی 42/0و عوامل سیاسی باضریب 38/0 نقش داشت. از میان زیر مولفه های موثر برعامل اقتصادی بیشترین نقش را حمایت از اقشار آسیب پذیر با ضریت 55/0 داشته و از میان زیر مولفه های موثر برعامل فرهنگی افزایش سرمایه فرهنگی با ضریب 61/0بیشترین نقش را داشت. از میان زیر مولفه های موثر برعامل سیاسی شایسته سالاری با ضریب 43/0 بیشترین نقش را و از میان زیر مولفه های مربوط به عوامل اجتماعی، تعهد افراد به جامعه با ضریب47/0 بیشترین نقش را داشت. نتیجه آن که "محرومیت اجتماعی" دربین جوانان منطقه کهنوج تحت تاثیرعوامل ساختاری است که در برگیرنده مجموعه در هم تنیده از عوامل درونی و بیرونی بالا است

    کلیدواژگان: محرومیت اجتماعی، عوامل ساختاری، جوانان، کهنوج، سرمایه فرهنگی و اجتماعی
  • افشین متقی دستنایی*، سیروس احمدی نوحدانی، بابک شفیعی صفحات 271-286

    فناوری های نوین، فضایی را به وجود آورده است به نام فضای سایبر. این فضا مجازی نیست بلکه کاملا واقعی است و انسان همه پدیده های فضای واقعی زندگی خود را در این فضا شبیه سازی کرده است. این فضا افراد و بازیگران بین المللی را با یکدیگر همراه می کند و ساختارهای سیاسی و اقتصادی را با ماهیت سایبری و بدون هیچ فاصله جغرافیایی در کنار یکدیگر قرار می دهد به طوری که کشورها، سازمان های بین دولتی و چندملیتی بدون هیچ واسطه، مرز، با یکدیگر تعامل می کنند. درواقع به نوعی شاهد هژمونی فضای سایبر بر همه ابعاد زندگی بشر هستیم. این پژوهش مفهوم قدرت در فضای سایبر را در فضای بین المللی تبیین می کند. با توجه به اهمیت قدرت اجتماعی در قدرت ملی و فضای سایبر که به مثابه قلمرویی در نظام جهانی سر درآورده است. این نوشتار بر آن است که با روش تحقیق قیاسی و در چهارچوب روش شناسی توصیفی تحلیلی متغییر هایی نوشتار به آزمایش بگذارد و.برخلاف نظریه های رایج در علوم اجتماعی، دولت، جامعه یک صورت بندی اجتماعی را به عنوان واحد تحلیل در نظر نمی گیرد بلکه نشان می دهد که کشورهای توسعه یافته دارای فناوری به کمک بهره گیری از فضای سایبر بستر اعمال قدرت اجتماعی خود را به صورت نرم با کمک نظریه کاشت بر کشورهایی که توسعه نیافته اند اعمال می کنند.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، قدرت اجتماعی، هژمونی، نقشه ذهنی، نظریه کاشت
  • مهدی مختارپور* صفحات 287-314

    در این تحقیق سعی شده است که تفسیری تیوریک از اندیشه های توسعه گرا و گرایش برخواسته از آنها به سبک زندگی عرفی شده داشته باشیم. در این مقاله با ارایه تعاریف مترادف با عرفی شدن یا سکولاریسم، ابعاد مختلف عرفی شدن یا سکولاریسم، نظریه سکولاریزاسیون، پیدایش سبک زندگی عرفی شده و بررسی اندیشه های کلاسیک جامعه شناسان توسعه گرا پیرامون عرفی شدن نظیر اگوست کنت، امیل دورکیم و ماکس وبر و اندیشه های جامعه شناسان توسعه گرای معاصر پیرامون عرفی شدن نظیر کارل دابلر، برایان ویلسون، فرانک جی. لخنر، ملکم همیلتون، ژان پل ویلم، پیتر برگر، رولند رابرتسون، تالکوت پارسونز، فن، رابرت بلا و لاری شاینر سعی شده است تحلیلی عمیق از تاثیر این نظریه ها بر سبک زندگی سکولار پرداخته شود. در این تحقیق، اطلاعات به روش مطالعه منابع کتابخانه ای و هم چنین به صورت اینترنتی و کتاب های الکترونیکی و مقاله های علمی معتبر که در فضای سایبری قرار دارد جمع آوری شده اند. یافته ها نشان می دهد تحولات ناشی از اجرای برنامه های توسعه مبتنی بر نظریه های توسعه کلاسیک و معاصر خود بر بنیان های دیگری استوار بوده و نتایجی همچون علم گرایی، مادی گرایی، دنیایی اندیشیدن و رشد عقلانیت، تقسیم کار کنشگران اجتماعی در حوزه های مورد نظر را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه، سبک زندگی، سکولاریسم، عرفی شدن، گرایش
  • هوشنگ گراوند* صفحات 315-339
    هدف و زمینه

    مسلما تدوین برنامه های ارتقای سلامت در جامعه، بدون توجه به زمینه های اجتماعی و فرهنگی جامعه مورد نظر به راهکارهای غیرکارآمد منجر می گردد. از این رو، مطالعه حاضر با هدف ارایه مدلی جهت سنجش مولفه های تاثیرگذار بر ارتقای سلامت اجتماعی انجام شد.

    روش تحقیق

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری، افراد بالای بیست سال ساکن استان لرستان برابر 1072186 نفر است که با فرمول کوکران معادل 395 نمونه و با نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته، بر اساس ادبیات و پیشینه پژوهش و دیدگاه خبرگان و متخصصین حوزه آموزش و پژوهش بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به کمک نرم افزار SPSS و PLS استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل عامل با روش چرخش واریماکس منجر به استخراج شش عامل قوی با محتوای مسایل اعتقادی، اقتصادی-اجتماعی، سیاسی، فرهنگی-رفاهی، جمعیتی و جغرافیایی-ارتباطی شد که این شش عامل 43/61 درصد واریانس کل را در بر می گیرد. در گام بعدی به منظور تبیین مدل مفهومی، تحلیل عامل تاییدی روی ماده ها انجام شد. نتایج نشان داد عوامل موثر بر ارتقای سلامت اجتماعی شامل شش سازه مکنون و زیربنایی می باشد. به منظور رتبه بندی عوامل موثر از آزمون فریدمن استفاده شد که عوامل اعتقادی، اقتصادی-اجتماعی، رفاهی-فرهنگی، سیاسی، جغرافیایی ارتباطی و جمعیتی به ترتیب بر ارتقای سلامت اجتماعی موثر می باشند. باتوجه به نتایج پیشنهاد می شود جهت ارتقا سلامت اجتماعی در افراد بزرگسال می بایستی به عوامل اعتقادی، اقتصادی-اجتماعی و رفاهی-فرهنگی توجه نمود.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، شناسایی عوامل موثر، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
|
  • Hadi Tip *, Mehrzad Hamidi, Majid Jalali Farahani, Nastolah Sajadi Pages 7-15

    The aim of this study was to investigate the role of intermediary in the relationship between social capital and Culturer Citizen desire to volunteer in the school the Olympic Games. The research method was correlational study was conducted in this field.The population of the study volunteers participating students within the School Olympic Games. A sample of 385 people who participated in the Olympiad 96-1395 school year school within the cluster were selected randomly. The collection of data through questionnaires, was performed, personal information, Culturer Citizen (self-made) and social capital (Nahapiet and Ghoshal, 1998) and desire to volunteer (Kim, 2006). The results showed a significant positive relationship between social capital and civic culture with a desire to volunteer there)r =0/403 ، r =0/434 , p ≤(01/0. The Social Capital impact on desire to volunteer Obtained Equal to 0.94 percent , the impact of civic culture on desire to volunteer 0.09percent and Social Capital impact civic culture 0.68 percent.This pattern was also necessary fitness and Culturer Citizen mediating role in the relationship between social capital and desire to volunteer played sports. Given that variables influencing factors in increasing desire to volunteer in the Olympiad in school, they recommended that managers and directors of education measures and actions in order to extend and enhance social capital.

    Keywords: Social Capital, Culturer Citizen, desire to volunteer, Olympiad in school
  • Analysis of Social Interest in Group and Individual Sports: Case Study of Mazandaran Province Students
    Farnaz Fakhri, Ali Vafaei Moqadam *, Mohsen Hadi Tahan, Mohammad Zoleikani Page 12

    various governments are trying to increase the participation of people in sports activities, one of their main strategies is to attract school students to sport. The purpose of this article is to analyze how to interest students in sport based on their social dimension, which is discussed in two separate groups and groups. The method of this research is descriptive and comparative. The statistical population of the study consisted of male and female students studying in the second grade secondary education of Sari district 2. Data collection was based on a researcher-made questionnaire that a group of psychology and physical education professors confirmed its validity. Also, its reliability was estimated to be α = 82. Anova's test used for data analyses that the Research findings show that Anova's test did not show any difference between social interest and individual and group sports. There was no difference between male and female sexes, but girls had little interest in sports than boys. According to research findings, by creating a more open and competitive sport space, social and sports interest can be established.

    Keywords: social interest, group, individual sport, students
  • Farshad Jafarvandnou, Mehrdad Nawabakhsh, Akbar Afarinesh Khaki Pages 17-36

    This social phenomenon has become an important part of live community activity today, but what is highlighted in this article is the tensions that exist between fans of different teams together or even in the field before, during and after exciting sports competitions. It occurs by players and sometimes causes bitter events. The purpose of this study was to investigate the causes of sport violence and deviations in Iran using a futures research approach. In this research, using a mixed approach, factors are identified. Based on the interviews, effective factors have been identified which are: organizational factors, institutional factors, environmental factors and individual factors. According to the results, it can be stated that all questions related to variables have significant correlation coefficients with the present variables. The research model is confirmed by significant and fitting indices. According to the results, it can be concluded that organizational factors, institutional factors, environmental factors and individual factors affecting the causes of sport violence and deviations in the Faculty of Literature, Humanities and Social Sciences, Islamic Azad University. Science and Research Tehran.

    Keywords: Exercise, violence, Sport Deviation, Environmental Violence, Personal Violence
  • Ali Akbar Safari, Ali Rahmani Firoozjah *, Majedeh Gholipoor Pages 37-50

    The purpose of this paper is to examine the sociological relationship between the types of capital and the pattern of electricity consumption with an emphasis on social development.

    Method

    The research method is survey research . Statistical sample consists of 450 urban and home Subscribers of Mazandaran province who were selected by systematic cluster sampling.

    Findings

    There is a significant relationship between individuals' cultural capital and consumption pattern, and there is a significant relationship between two indicators of social capital (social trust and social interaction) and consumption pattern. There is no meaningful relation between Social participation and consumption pattern , but there was a significant relationship between economic capital and consumption pattern.

    Conclusion

    The amount of awareness about energy consumption has increased in urban households of Mazandaran province, but unfortunately, this awareness has not had much effect on the pattern of electricity consumption. In the last few years, according to lifestyle chang , the shape of energy consumption in families has changed. The amount and level of energy consumption, according to the paid bill, indicated high energy consumption.

    Keywords: Electricity Energy Consumption pattern, Social trust, Social interaction, social participation, Income, Social Development
  • Mona Ghasemishall, Majid Radfar *, Reza Ali Mohseni Pages 51-68

    The present study was conducted with the aim of sociological analysis and explanation of the impact of the use of cyberspace (Telegram and Instagram) on the trend of modern lifestyle has been done. The theoretical framework of this study was examined according to the theories of Giddens, Castells, Cheney, Bourdieu, McCombushaw, Amel and Simmel. In this research, the effect of cyberspace on the formation of modern lifestyle has been investigated. Formal validity (experts' agreement) was used to assess the validity of the questionnaire questions and Cronbach's alpha test was used to assess the reliability, the reliability of which was also confirmed with 0.80. After reviewing various topics and perspectives on the impact of cyberspace on the trend of modern lifestyle regarding the relationships between variables, 6 different hypotheses were proposed and tested. Data were collected through a questionnaire designed by the researcher and the necessary information was obtained through interviews with the statistical population. Our statistical sample in this study included 360 female high school students who were studying in Shahriar. In order to select the samples, in this research, simple two-stage cluster sampling method has been used. The results showed that there is a significant relationship between the use of social networks and the tendency to modern lifestyle in terms of social behaviors, customs, body management, consumption pattern. In contrast, in this study it was found between social networks and adolescents' leisure There is no significant relationship.

    Keywords: Social Networks, Modern Lifestyle, Versatility, Body management, Consumption Pattern
  • Masoumeh Abdolvahabi, Ali Roshanaei *, Omid Ali Ahmadi, Hossein Jamali Ashtiani Pages 69-82

    The present research aims at the study of the social factors effective on the improvement of the organizational role of the employed women. By integrating theories of Giddens' structuration, social exchange, feministic theories and role conflict, the theoretical framework of the research offered a model to explain the transformations in an organization, motivations to role improvement, and women´s position on pyramid of organizational role.Explanation method was used for the research. Statistical community includes employed women at Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran. Sample size was 150 as calculated by random sampling based on Cochran's formula. Researcher-made questionnaire was used to gather data, and data processing was done using software.Results show that women are not present at higher levels of the organization and, despite the opportunities for their presence at the middle levels, the related role improvement during the employment period is less than %5. Pearson's correlation coefficient test showed that from different variables, including the number of successful exemplary women, support by the organization, and role transition, respectively had the most powerful correlation with the dependent variable. In multivariate regression analysis, job satisfaction, support by the organization, the number of successful exemplary women, role transition, and conditions of employment are the significant variables. And, net effect of job satisfaction variable on position improvement of the employed women is more than that of the independent variables. Multivariate regression could express %41 of the variable of job improvement of women. Thus, the results confirm the theoretical framework and

    Keywords: Social Factors, organizational role, employed women, job improvement, job conflict
  • Elham Etemadi Nasab, Afsaneh Mozaffari *, Ali Akbar Farhangi Pages 83-98

    The importance of the role of entrepreneurship and national development in the country's economy is important and also communication and information technologies have important consequences and effects in today's society. Including in the economies of countries, the discussion of entrepreneurship and national development. Because these new media, especially web 2-based media called social networks, contribute to creativity, free communication and knowledge sharing among users. Therefore, the purpose of this study is to study the impact of new media on entrepreneurship skills and national development with emphasis on the role of startups. This research is a qualitative research that was done through interviews. The study population is communication and development specialists and activists in the field of start-ups and businesses, which was done by snowball sampling method until theoretical saturation. The results of qualitative data analysis showed that there are four characteristics of social networks including flexibility, penetration, interactivity and public domain characteristics in these networks. Also, the most important entrepreneurial skills of startup managers include personality traits, job traits and social traits. Also, the dimensions of national development in this study that startups are important in its formation include job creation, facilitating development activities, balanced development, competitiveness, removing barriers, giving hope and reducing social anomalies.

    Keywords: National development, Entrepreneurship, Startups, Social Networks
  • Mohammad Golchini, Alireza Manzari Tavakol *, Sanjar Salajeqheh, Zahra Shookoh Pages 99-123

    Social development in any society depends on many factors, so that it is not possible to write a single version for all societies. One of the most important factors in social development is leadership styles in various social fields. However, there is much disagreement about which leadership style is more appropriate in different organizations and social arenas. In the present study, we compared the two styles of ethical and charismatic leadership among employees of public and private organizations in Tehran and showed that although, in theory, charismatic leadership style may be more appropriate or attractive for Iranian organizations, ethical leadership style from the perspective of employees. These organizations are more appropriate and are considered a way for more social development. The results show that not only are employees' evaluations of their performance in both the public and private sectors positive, but they also consider ethical management style to be more effective in increasing and improving their performance than charismatic leadership style. Overall, government employees are more positive about this style of leadership than private sector employees.

    Keywords: Social Development, Leadership Styles, Ethical Leadership Style, Charismatic Leadership Style, employee performance
  • Esmaeil Delfaraz, Abasali Ghayomi *, Reza Salehi Pages 135-150

    The main purpose of this research is to present a model for the development of life insurance culture in Iran with a grounded theory approach. The research method is qualitative. The study population includes all experts and university professors and managers of insurance companies. Since grounded theory does not seek a general or general theory and does not claim to generalize the theory, so sampling has not been used in a quantitative manner. Rather, judgmental (theoretical) sampling has been chosen. Of course, in the first step, 25 people have been identified. However, during the interviews, 17 people were saturated with opinions that refused to continue the interview and the final conclusion was made. It is enough with the title of the treatise.The results of the final qualitative model show that the causal conditions affecting the model include: trust / management style / leadership / policy / expert network. The most important strategies to improve insurance culture include: marketing / systematic communication with stakeholders / advertising / awareness Finally, the consequences of using the calculated model are: designing and presenting a model for the development of life insurance culture in Iran, which deviates from (strengthening the share of life insurance in the insurance portfolio in the country / sharing knowledge among individuals in the insurance community / increasing decision speed / More desirable services to life insurance policyholders / Improving the performance of insurance companies).

    Keywords: Culture, insurance culture, Life insurance, Model
  • Hamidreza Vatankhah * Pages 151-166

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of interaction behavior analysis training on couples coping strategies and family adaptation in women with marital conflicts caused by the Corona virus outbreak crisis. The statistical population of the present study included all women who referred to Talieh Salamat Counseling Center in Tehran in April 1400 due to marital conflicts caused by the crisis of the outbreak of Corona virus. In this study, according to the inclusion criteria of the available method, 30 people were selected and then randomly assigned to the experimental and control groups. And Family Cohesion Elson et al. FACES-III David H. Elson, Joyce Portner, and Joao Levy (1985) analyzed the data using univariate analysis of covariance. Findings showed that the effectiveness of interaction behavior analysis (TA) training was effective in increasing family adaptation at the level. The two periods of pre-test and post-test show a significant difference between the control and experimental groups.

    Keywords: Mutual Behavior Analysis Training, Couples Coping Strategies, Family Adaptation, Marital Conflict, Corona virus
  • Atefeh Shakiba Rad, Haeideh, Saberi *, Mehrdad Sabet Pages 167-187

    Studying the Social Construction of the Elite International Migration and Its Developmental Consequences Using Grounded MethodAbstractTo study the Semantic reconstruction of the elite international migration and its consequences in development dimension in particular using grounded method is the main objective of this research. The research field includes migrant elites who were migrating during this research in 2021. After semi-structured interview with 35 of them, data were analyzed using Strauss and Corbin's systematic method. From data codification, 97 primary codes, 24 subcategories, 11 major categories were extracted. In a designed paradigm model, causal conditions include quality of life, lack of meritocracy; contextual conditions include values, taste and lifestyle, career and management structure failure, weakness of freedom indices; and, intervening conditions include support network, normative pressure, and social constraints. The present research shows that through individual adaptability and mental neutralization the elites cope with ethical conditions and crisis resulting from the thought of their duty for their country of origin. From the interviewees´ point of view, elite migration has consequences and results for Iran development including work quality decrease, and failure in development. From the elites´ point of view, to improve the situation some tactics could be implemented based on strategies to support the elite including encouragements for them to stay in their country, removing obstacles, establishing elite participation grounds, and solutions for their return.

    Keywords: migration, Elites, development, Grounded Theory
  • Saeed Hadari, Mohammad Hakak *, Reza Sepahvande, Amir Hooshang Nazarpoori Pages 189-204

    What leads a city towards the right structure of smart urban management is how the main Beneficiaries of the smart city plan for urban management, the most important of which is to improve the quality of life of citizens. The purpose and innovation of research is the theoretical design of organizational architecture in the field of information and communication technology based on the logic of citizenship and comparative study in order to identify and evaluate the performance of other smart cities. This research has studied the organizational architecture of this field in the urban management of Shiraz Municipality according the comparative studies of smart city of Amsterdam, with a fundamental work approach and using a descriptive-analytical method. The main question examined in this study is how the Amsterdam Smart City has evolved closer to the appropriate organizational architecture of the Smart City? By answering this question, the organizational architecture of the field of information and communication technology in Shiraz has been defined with the smart city approach and according to the obtained results.

    Keywords: organizational structure architecture, Smart city, citizenship logic, adaptive approach, Urban Management
  • Sanaz Golijanimoghadam, Seyed Reza Salehiamiri *, Kamran Mohamadkhani, Abbas Ali Ghayomi Pages 205-223

    The purpose of this study is to compile and pathologically evaluate the cultural factors underlying the spread of divorce from the perspective of experts in developing countries (case study - women in region one of Tehran). The research is qualitative in terms of data and information and applied in terms of purpose and exploratory descriptive in terms of method with Delphi technique. The size of the statistical population and the statistical sample, including 30 experts and academics in the field of culture, was done purposefully. In this study, the Delphi technique (obtaining expert opinion), with the help of a questionnaire and interviews with experts, was conducted to obtain and compile the validity and content validity of cultural factors and components underlying the spread of women's divorce in District One of Tehran. Qualitative findings of the research with regard to the consensus of experts in the subset of each of the 11 factors and components (information and communication technology, media, education, cultural invasion, cultural conflict, lifestyle, urban life luxuries, migration, tourism, Religious beliefs, inequality), in the form of pathology of all cultural factors underlying the spread of women's divorce in the form of pathology approach (behavioral, structural, contextual), and the dimensions of systemic components (individual, family, government, society), formulated and It was finalized and provided the basis for the development of a researcher-made questionnaire for future quantitative and qualitative (mixed) research of researchers in this field.

    Keywords: Cultural development, pathology of cultural factors, divorce of women, Developing Countries
  • zeinab motaghi, Reza Esmaili Pages 225-237

    Given that the contemporary world is becoming increasingly more complicated, the acquisition of social skills related to social development become ever more important so that today’s youth can understand and play their social roles more responsibly. Also, given the importance of the role of parents in the socialization process of their children, this article aims to study the relationship between Parents’ social and cultural capitals and Pupils’ social skills in the city of Shahreza. Coleman’s social capital theory and Bourdieu’s cultural capital theory were used as the theoretical framework. The research population consisted of all primary and secondary students of shahreza in age range of 11-14, of which using Cochran’s formula, 383 individuals were chosen as the sample via a cluster and accidental sampling technique. The research tool had face validity and reliability alpha for parents’ social and cultural capitals was 0.87 and for children’s social skills was 0.89. The results showed that both parents’ social and cultural capitals and children’s social skills were at the medium level. It was also shown that social skills were significantly related to family structure (r= 0.38), parents’ relations with children (r= 0.38), parental supervision (r= 0.30), and parental involvement with children’s educational activities (r= 0.52). All independent variables together could explain around 31 percent of the variations of the dependent variable.

    Keywords: social andCultural capitals, social skills, parental supervision, family structure, parental involvement
  • Issa Khajvand Ahmadi * Pages 226-247

    The present study is of qualitative-developmental type and in this regard, the textual content of the books and the method of textual content analysis (meta-combination) have been studied. The results of the research show that the highest level of education and awareness in the field of tourism is in the primary school and the lowest level is related to the first secondary school. In terms of content, out of a total of 41 topics in the course resources, more than 40% (equivalent to 17 titles) are related to this issue, followed by attention to nature and nature tourism with 24% (10 titles) in the second place. has it. After these two concepts, topics related to the introduction of the importance of travel and attractions related to religious and pilgrimage tourism with 8 titles (about 20%), historical-cultural tourism about 10% (4 titles) and international travel and tourism with about 5% (2 titles) are in the next ranks. In addition, based on the findings of the TOPSIS analysis method, the first CL secondary school of 0.793 has been selected as the top priority in promoting tourism literacy. Also, after that, the second secondary course (with CL equal to 0.492) is the second priority, then the second primary course (with CL equal to 0.206) is the third priority, and finally the first elementary course is the last priority.

    Keywords: Awareness, Education, tourism literacy, Tourism Development
  • Gholamreza Tajbakhsh *, Hajiyeh Zamanian Pages 239-251

    Social capital and marital satisfaction have dialectical and synergistic links with each other. Based on this, the purpose of this study is to investigate the relationship between social capital and marital satisfaction. This research is cross-sectional in terms of time, nature in terms of application, and broad in terms of scope. In this study, multi-stage cluster sampling method was used. The statistical population of the study is all married people in Nahavand city. According to the statistical population, the sample size was estimated to be 683 people. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The analysis of this study was performed using SPSS software at both descriptive and inferential levels. The results showed that social capital is related to marital satisfaction of couples in Nahavand and as much as social capital is strengthened, marital satisfaction of couples will increase; Also, in examining the components of social capital, the results showed that all dimensions of social capital (cognitive, structural and communication) have a positive and significant relationship with marital satisfaction of couples.

    Keywords: Social capital, Marital Satisfaction, Couples, Nahavand City
  • Kamal Javanmard * Pages 253-270

    The aim of this study was to investigate the factors affecting "social deprivation" among young people in Kahnooj. The theoretical framework includes "agency", "structural" and "hybrid" approaches. The present study is practical. The statistical population of all 8500 young people aged 19 to 30 years in Kahnooj city and the sample size according to Morgan table is 384 people; Multi-stage cluster sampling was performed. Information is collected using a questionnaire and the content of the questionnaire is content and face. The reliability of Cronbach's alpha questionnaire is 0.87. The results showed that among the factors; Structural factor with a coefficient of -0.62 has the greatest impact on social deprivation and among the factors affecting the structural factor, economic factors with a coefficient of 0.54, cultural factors with a coefficient of 0.42 and political factors with a coefficient of 0.38 can be said. "Social" among the youth of Kahnooj region is influenced by structural factors, which is an intertwined set of internal and external factors.

    Keywords: social deprivation, structural factors, youth, Kahnooj, cultural, social capital
  • Afshin Mottaghi *, Syrus AHMADI NOHADANI, Babak Shafiee Pages 271-286

    New technologies have created a space called cyberspace. This space is not virtual, but completely real, and man has simulated all the phenomena of the real space of his life in this space. This space brings together individuals and international actors and brings together political and economic structures of a cyber nature, without any geographical distance, so that countries, intergovernmental organizations and multinationals interact with each other without any intermediate borders. In fact, we are witnessing the hegemony of cyberspace over all aspects of human life. This study explains the concept of power in cyberspace in the international space. Given the importance of social power in national power and cyberspace, which has emerged as a territory in the world system. popular theories in the social sciences, the government does not consider society as a unit of analysis but shows that countries Developed with technology by using cyberspace to apply their social power softly with the help of planting theory to countries that are not developed Developed countries in this spaceless space with hard space terminals in hand Virtually, they apply their social values ​​to the minds of the people of underdeveloped countries in a soft and enveloping way and draw their mind maps for better exploitation and carefree management. This paper shows that the global cyber environment is a social platform for exercising the hegemony of developed countries.

    Keywords: Cyberspace, social power, Hegemony, mind map, Cultivation Theory
  • Mehdi Mokhtarpour * Pages 287-314

    In this research, we have tried to have a theoretical interpretation of developmentalist ideas and the tendency arising from them to the customary lifestyle. In this article, by presenting definitions synonymous with secularization or secularism, different dimensions of secularization or secularism, secularization theory, the emergence of secularized lifestyle and examining the classical ideas of developmentalist sociologists about secularization such as August Kent, Emile Durkheim and Max Weber. The Thoughts of Contemporary Developmentalist Sociologists on Secularization, such as Carl Dobler, Brian Wilson, and Frank J. Lechner, Malcolm Hamilton, Jean-Paul Willem, Peter Berger, Roland Robertson, Talcott Parsons, Fan, Robert Bella and Larry Scheiner attempt to provide an in-depth analysis of the impact of these theories on secular lifestyles. Methodological discussions on the study of the concept and theories of development are very broad, critical and diverse. What is the method in the present study according to the intended objectives is a critical and qualitative analysis that seeks to understand and present the semantic, cultural and social aspects of theories of development and customary lifestyle. In this research, information has been collected through the study of library resources as well as the Internet and e-books and authoritative scientific articles in cyberspace. The findings show that the developments resulting from the implementation of development programs based on their classical and contemporary development theories are based on other foundations and results such as scientism, materialism, worldview thinking and the growth of rationality, division of social actors in following the opinion.

    Keywords: development, Lifestyle, secularism, secularization, orientation
  • Houshang Garavand * Pages 315-339
    Background and Aim

    Indeed the development of health promotion programs in the community would result in ineffective solutions if social and cultural backgrounds are not considered. Therefore, this study was conducted to provide a model for measuring the factors affecting social health.

    method

    This research is applied in terms of purpose and in terms of nature is a descriptive-analytic method. The statistical population were the Persons over 20 year’s resident of Lorestan province, equal to 1072186 people. According to Cochran formula, 395 people were selected as multistage random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the literature and background of the research. In its construction, the views of experts and also specialists in the field of education and research have been used. Exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS software (PLS) was used for data analysis.

    Findings and Conclusion

    Principal components analysis using varimax rotation yielded a six-factor solution of "believe factors", "socio-economic", "political" "well-being-cultural", "demographic" and "geographical-communication" that jointly accounted for 61.43 percent of the total variance. The next step to explain the concept, confirmatory factor analysis was performed. The results showed Factors affecting the promotion of social health building from six construct latent. Friedman test was used to rank the effective factors, which means "believe factors, socio-economic, well-being-cultural, political, geographical-communication and demographic", respectively, are effective on social health. According to the results, it is suggested that in order to promote social health in adults, believe factors, socio-economic and well-being-cultural factors should be considered.

    Keywords: social health, identify factors affecting, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis